78. Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası
5-11 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen “78. Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası” etkinlikleri, toplumda verem (tüberküloz) konusunda bilinç oluşturmayı hedefliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ‘Küresel Tüberküloz Raporu’nu yayınlayarak, dünya genelindeki tüberküloz verilerini ortaya koydu. Ülkemizin veremle mücadeledeki önemli referans hastanelerinden biri olan Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden, Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Prof. Dr. Aylin Babalık ile verem hastalığının güncel durumu hakkında röportaj gerçekleştirdik.
Tüberkülozu Bitirme Stratejisi
Prof. Dr. Babalık, DSÖ’nün ‘Küresel Tüberküloz Raporu’nda tüberküloz durumunun ‘Tüberkülozu Bitirme Stratejisi Hedefleri’nin gerisinde kaldığını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Tüberküloz ölüm sayılarında, 2015 yılına göre 2025’te yüzde 75’lik bir azalma beklenirken, bu oran şu an için yüzde 23’tür.”
Dünyada 10.8 Milyon Kişi Verem Hastası
Prof. Dr. Babalık, DSÖ’nün 2023 verilerini paylaşarak, “Dünyada 2023 yılında 10.8 milyon verem hastası bulunmaktadır. Ancak bunların yalnızca 8.2 milyonu kayıt altındadır. Verem hastalarının yaklaşık yüzde 25’i tanı ve tedavi imkanlarından mahrum kalıyor. Dirençli tüberküloz vakalarında da tanı ve tedaviye ulaşım oranı oldukça düşük. 2023 yılında tüberküloz, dünyada en ölümcül bulaşıcı hastalık olarak kaydedildi ve 1.25 milyon insan bu hastalık nedeniyle yaşamını yitirdi.” dedi.
Örnek Uygulama
Prof. Dr. Babalık, Sağlık Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın işbirliği ile tüberküloz hastalarına 2018 yılından itibaren nakdi yardım sağlandığını belirtti. “İhtiyacı olan hastalara, tedavi süresince ve tedavi sonrası 6 ay boyunca düzenli olarak nakdi yardımlar yapılmaktadır. Bu uygulama, dünya genelinde örnek gösterilmektedir.” diyerek uygulamanın önemini vurguladı.
Ülkemizde Başarılı Kontrol Programı
Prof. Dr. Babalık, Türkiye’deki tüberküloz kontrol programına dair bilgiler vererek, “Ülkemizde başarılı bir ‘Tüberküloz Kontrol Programı’ yürütülmektedir. Kayıtlı tüberküloz hasta sayısı, geçmiş yıllara nazaran azalmaktadır. 2005 yılında 20 bin 535 olan kayıtlı verem hasta sayısı, 2023’te 9 bin 527 olarak kaydedilmiştir.” ifadelerini kullandı.
Verem Savaş Dispanserleri’nde Ücretsiz Muayene
Türkiye’de tüberküloz kontrolünde Verem Savaş Dispanserleri’nin büyük bir rol oynadığını belirten Prof. Dr. Babalık, “Bu merkezlerde sunulan hizmetler tamamen ücretsizdir. Tanı, tedavi, kayıt, muayene, koruyucu tedavi ve risk gruplarının taranması gibi işlemler burada gerçekleştirilir. Tüberküloz, erken tanı ve düzenli tedavi ile yüzde 100 tedavi edilebilir bir hastalıktır. En az 6 ay süren düzenli bir tedavi gerektirir. Ülkemizde tüberküloz tanı ve tedavi hizmetleri, tüm sağlık kuruluşları tarafından ücretsiz sunulmaktadır. Tedavi için gerekli ilaçlar, Sağlık Bakanlığı tarafından hastalarımıza ve yabancı uyruklu hastalara ücretsiz olarak sağlanmaktadır.”