1. Haberler
  2. BELEDİYE HABERLERİ
  3. Plastiksiz Mersin Sahilleri İçin Büyük Adım!

Plastiksiz Mersin Sahilleri İçin Büyük Adım!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Bugün 09:10

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği HORİZON İnovasyon Programı ve AB Misyonu “Okyanuslar ve Sularımızı Onarın” çerçevesinde REMEDIES konsorsiyumu programına başvuruda bulundu. Büyükşehir’in ‘Unite for Plastic-Free Mersin Coasts’ yani “Plastiksiz Mersin Sahilleri İçin Birleşiyoruz!” isimli projesi, en başarılı proje olarak değerlendirildi. Bu proje ile Adnan Menderes sahil şeridinde belirlenen pilot alana 6 adet içme suyu çeşmesi ile 6 adet plastik toplama kumbarası yerleştirilerek, vatandaşların plastik kullanımlarını azaltmalarının yanı sıra atık oluşumunun önlenmesi hedeflenmektedir. Böylelikle Mersin sahilleri, kara kaynaklı plastik atıklardan korunmuş olacak.

“Plastiksiz Mersin Sahilleri İçin Birleşiyoruz!” projesi, en başarılı proje olarak seçildi.

Proje kapsamında, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin çeşitli birimleri tarafından plastik şişe kapağı toplama kampanyası ve Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde pet şişe toplama kampanyası başlatılmıştır. Projenin ikinci adımı olarak, Adnan Menderes sahil şeridi boyunca pilot alanlara 6 adet içme suyu çeşmesi ve 6 adet plastik toplama kumbarası yerleştirilerek, vatandaşların plastik kullanımının azaltılması ve atık oluşumunun önlenmesi amaçlanmaktadır.

Büyükşehir, çevre projeleri aracılığıyla vatandaşların farkındalığını artırıyor.

Proje çerçevesinde Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde bir ‘Akıllı Atık Otomatı’ kurulacak; bu sistemle vatandaşların teslim ettikleri atıkların geri dönüşüm sürecine kazandırılması sağlanacak. Toplanan plastik atıklardan küçük bitki saksıları üretilecek ve bu saksılar, bitki ekiminde tekrar kullanılacaktır. Geri dönüşüm sistemine dahil olan vatandaşlara, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından organik atıklardan üretilen kompost ürünleri hediye edilecektir. Ayrıca, 100. Yıl Mercan İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde 6-18 yaş grubundaki 1200 bireye atık ayrıştırma, geri dönüşüm, geri kazanım ve sıfır atık konularında eğitimler verilecektir. Kıyı şeridi ve nehir şeridi temizliği etkinliği kapsamında toplamda 6 temizlik faaliyeti gerçekleştirilerek, 150 kişiye plastik kirliliği ve doğaya verdiği zararlar hakkında bilgiler verilecektir. Proje dahilinde, kentteki 4 farklı kıyı alanında temizlik çalışmaları yapılacak; ayrıca Çiniligöl ve Göksu Deltası gibi doğal alanlarda da temizlik faaliyeti yürütülecektir.

Işık: “Başvurumuz REMEDIES Programı tarafından en başarılı başvuru kabul edildi.”

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’nda görevli Çevre Mühendisi Yakup Berkay Işık, projeye dair bilgi verirken, “Daire başkanlığı olarak, Avrupa Birliği HORİZON İnovasyon Programı çerçevesinde REMEDIES Vakfı’nın ‘Okyanuslar ve Sınırlarımızı Onarın Projesi’ne ‘Unite for Plastic-Free Mersin Coasts’ isimli projemizle başvuru yaptık. Başvurumuz REMEDIES Programı tarafından en başarılı başvuru olarak değerlendirildi. Türkçe adı ise; ‘Plastiksiz Mersin Sahilleri İçin Birleş!’ ifadelerini kullandı.

Büyükşehir’in gerçekleştirdiği geri dönüşüm projeleri, kent genelinde yayılım gösteriyor.

Kazandıkları hibe proje çerçevesinde oluşturacakları toplama noktaları ile geri dönüşümü şehir geneline yaymak istediklerini belirten Işık, “Adnan Menderes sahil kısmına 6 plastik toplama kafesi yerleştireceğiz. Ayrıca 6 adet su çeşmesi ekleyerek, vatandaşların plastik su şişesi kullanımını azaltmayı hedefliyoruz. Böylece insanlar kendi termosları ile sularını doldurup doğayı korumuş olacaklar,” dedi.

Büyükşehir Belediyesi birimlerinde de mavi kapak toplama kampanyası yürütüldüğünü aktaran Işık, “Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezimizde Caretta’yı temsilen özel bir plastik toplama kafesiyle plastikleri ayrı bir şekilde topluyoruz. Bu topladığımız plastikleri geri dönüştürerek saksılar elde etmeyi amaçlıyoruz. Ürettiğimiz saksıları, bitki ekiminde kullanacağız ve böylece geri dönüşümü sağlamış olacağız. Proje kapsamında bilim merkezimize 1 adet akıllı atık toplama otomasyonu yerleştireceğiz. Buraya gelen vatandaşlar, getirdikleri geri kazanılabilir atıkları buraya attıklarında, belediyemiz tarafından üretilen kompost ürünlerinden hediye alacaklar. Geri kazanımı özendirmeyi hedefliyoruz,” diye ifade etti.

“Çevremizi ve doğamızı koruyarak, geleceğe güzel bir çevre bırakmak istiyoruz.”

Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde çocuk yaştan itibaren sıfır atık, atık yönetimi ve çevre koruma kültürünü oluşturmayı amaçladıklarına dikkat çeken Işık, “Son 1 yıl içerisinde daire başkanlığımız bünyesinde yaklaşık 11 eğitim ve farkındalık çalışması gerçekleştirdik. Projemiz kapsamında 6 kıyıda plastik toplama etkinliği yapacağız. Bunlardan 4’ü Mersin sahillerindeki plajlarda, 2’si ise bölgemizdeki akarsularda ve göllerde gerçekleştirilecektir. Umarım geri kazanımı yaygınlaştırarak devam edebilir ve çevremizi koruyarak gelecek nesillere daha güzel bir çevre bırakırız,” şeklinde konuştu.

Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.

Plastiksiz Mersin Sahilleri İçin Büyük Adım!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dijital ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin