Daha sürdürülebilir ve temiz bir çevre oluşturmak amacıyla hem yerel hem de uluslararası düzeyde çevre bilincini artırmaya yönelik projeler yürüten Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, Avrupa Birliği (AB) destekli REMEDIES-2 programı çerçevesinde hibe kazandığı “Plastiksiz Mersin Sahilleri için Birleşiyoruz” projesi kapsamında sahil temizliği etkinliği düzenledi.
Etkinliğe, Mersin Kent Konseyi, Kent ve Çevre Grubu, Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, Mezitli Belediyesi personeli, ilkokul öğrencileri ile Mersin Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Tarsus Üniversitesi’nden akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Bunun yanı sıra Mersin Toplum Gönüllüleri (TOG) ve Genç TEMA’nın da yer aldığı organizasyonda gönüllüler, sahillerdeki kirliliğe dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla eldivenlerini takarak temizlik aparatlarıyla çöp topladılar. Etkinlik öncesinde tüm gönüllülere deniz kirliliği, plastik atıkların çevreye verdiği zararlar ve sıfır atık yönetimi konularında bilgilendirme yapıldı.
580 kilogram denizel atık toplandı
Etkinlik sırasında doğada yok olma süreleri uzun olan plastik atıkların deniz ekosistemine zararlarını gözler önüne sermek amacıyla gerçekleştirilen temizlik çalışmaları, çevre bilincinin önemini vurguladı. Soli, Hilton, Taşkıran, Davultepe, Kazanlı ve Viranşehir sahillerinde, 11 farklı kurum, kuruluş ile sivil toplum temsilcileri ve öğrencilerden oluşan 182 gönüllü, 299 kilogramı plastik atık olmak üzere toplam 580 kilogram denizel atık topladı. Katılımcılara proje tasarımında yer alan şapka, tişört, Büyükşehir Belediyesi tarafından üretilen kompost, plastik kapaklardan yapılan saksılar ve tek kullanımlık plastikleri azaltmak için su matarası hediye edildi. Toplanan plastik atıklar, Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı personeli tarafından teslim alınarak geri dönüşüm tesislerine gönderildi.
Dr. Altun: “Etkinliklerimizle çevre farkındalığı oluşturmaya ve bunu yaymaya çalışıyoruz”
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Sıfır Atık Şefi Dr. Zeki Altun, etkinliğin amacının çevre bilincini artırmak ve yaymak olduğunu belirtti. “Toplanan atıkların büyük bir kısmı plastiklerden oluşuyor. Bu atıklar kolay erişilebilir olduğu için ciddi bir kirlilik riski taşıyor. Umuyoruz ki, bu etkinliklerle gelecek nesillere daha temiz bir deniz bırakabiliriz” dedi.
Dr. Alkaya: “Doğadaki atık ve pek çok kirlilik, döngülerle bize tekrar ulaşıyor”
Mersin Üniversitesi Gıda İşleme Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Günseli Bobuş Alkaya ise etkinlikte öğrencilere destek vererek, “Denizlerimizdeki plastik ve kağıt gibi atıklar, doğaya yayıldıktan sonra sofralarımıza ulaşabiliyor. Bu atıkların farkında olup önlem almak gerekiyor. Projede yer aldığı için Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Taşer: “Mersinimizi güzel yarınlara bırakmamızı diliyorum”
Etkinlik öncesinde plastiksiz yaşam hakkında bilgi aldıklarını belirten Mersin Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Buse Taşer, “Plastik atıklar deniz ekosistemine ciddi zararlar veriyor. Son yıllarda balık türlerinin çeşitliliği azaldı. Bu nedenle bu tür atıkların doğada bulunmamasını temenni ediyorum” dedi. Vatandaşlara da plastik kullanımı azaltma çağrısında bulunarak, “Doğa hepimizin. 50 yıl, 100 yıl sonrasında da ülkemizi güzel yarınlara bırakmalıyız” şeklinde konuştu.
Tor: “Plastiksiz bir dünya için bizler de bu işe elimizi atıyoruz”
Farkındalık etkinliği kapsamında görüşlerini paylaşan Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Kent Konseyi Sözcüsü Necdet Sinan Tor, “Plastiksiz bir dünya hedefindeyiz ve bunun için çalışıyoruz. Mersin merkezdeki önemli kumsal alanlardan birinin temizlenmesi büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı. Büyükşehir Belediyesi’nin çevre konusunda gösterdiği hassasiyeti vurgulayan Tor, “Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalışmalıyız” dedi.
Çetin: “Etkinliğin örnek teşkil etmesi amacıyla farklı STK’larla bir araya geldik”
Mersin Kent Konseyi Doğa ve Hayvan Hakları Komisyonu Sözcüsü Turan Çetin, “Bu tür etkinlikler insan sağlığını ve biyoçeşitliliği korumak adına oldukça önemli. Plastik atıkların doğal yaşam üzerindeki etkilerini azaltmak için buradayız” açıklamasında bulundu. Mersin sahillerinin korunması amacıyla tüm halkı davet eden Çetin, “Birlikte hareket ederek daha temiz bir Mersin yaratabiliriz” dedi.
Çalışkan: “Mikroplastiklerin denize ulaşmasıyla deniz canlılarının hayatı olumsuz etkileniyor”
Mezitli Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü Çevre Mühendisi Aslı Tuğçe Çalışkan, plastik atıkların deniz canlıları için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtirken, “Bu atıklar doğada kalıcıdır ve iklim değişikliğinin bir parçası haline geliyor. Eğitim, bu sorunun çözümünde kritik bir rol oynuyor” şeklinde ifade etti.
Keskin: “Bu etkinlikler sayesinde kurumlar arası iş birliği de güçleniyor”
Etkinliğin toplumsal fayda yarattığını belirten Avukat Başak Keskin de, “Bu tür etkinlikler, el birliğiyle gerçekleştirilecektir. Mersin’deki vatandaşlar, bu gibi projeler sayesinde plastik atıkların azaltılması yönünde bilinçleniyor” dedi.
Aral: “Çevre bilinci kazandıracak çok güzel bir etkinlik yaptık”
Mersin Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencilerinden Nihat Aral, “Doğayla iç içe olmak harikaydı. Eğitimimizde de çevre bilincini önemsiyoruz” dedi.