Akıllı Atık Otomatı Mersin’de Yerini Aldı
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği (AB) doğrultusunda finanse edilen REMEDIES-2 programı çerçevesinde destek almaya hak kazanan ‘Plastiksiz Mersin Sahilleri İçin Birleşiyoruz’ projesi kapsamında Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde ‘Akıllı Atık Otomatı’ kurdu. Bu otomat, halkın kullanımı sonrasında ortaya çıkan atıkların geri dönüşüm sürecine katılmasını sağlıyor. Ayrıca toplanan plastik atıklardan elde edilen materyallerle küçük bitki saksıları üretimi gerçekleştiriliyor. Bu döngüsel yapı, çevrenin korunmasına yönelik katkı sunmanın yanı sıra plastik, cam ve metal atıkların yeniden değerlendirerek doğal kaynakların daha etkin kullanılmasını teşvik ediyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu yenilikçi sistemi Mersin’de kamu ve özel sektör arasında ilk kez uygulayan otorite olma özelliği taşıyor. Akıllı Atık Otomatı’nı ilk kullananlar, geleceğin teminatı olan çocuklar oldu. Mercan Bilim Merkezi’ne gelen öğrenciler, otomatı tanıdıktan sonra yanlarındaki plastik, cam ve metal atıkları otomata atarak geri dönüşüme katkıda bulundular. Ayrıca çocuklara geri dönüştürülen plastik malzemelerden üretilen saksılar ve kompost gübre hediye edildi.
Çevreci Proje ile Doğaya Duyarlılık Artıyor
Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi tarafından yürütülen ‘Plastiksiz Mersin Sahilleri İçin Birleşiyoruz’ projesi, okyanuslardaki plastiği izlemek, toplamak, önlem almak ve değerlendirmek amacıyla Horizon Europe inovasyon programının bir parçası olan REMEDIES-2 programında en yüksek puanı alarak hibe almaya değer görülen üç projeden biri olarak öne çıkıyor. Bu sürdürülebilir model, çevrenin korunmasının yanı sıra atıkların yeniden işlenmesiyle doğal kaynakların daha etkili bir biçimde kullanılmasını sağlıyor. Geri dönüşüm sürecine katılan vatandaşlara ise Büyükşehir Belediyesi, organik atıklardan elde edilen kompost ve geri dönüştürülmüş plastik malzemelerden yapılan saksıları hediye ediyor.
Bunun yanı sıra, Adnan Menderes sahil şeridi boyunca belirlenen alanlara altı adet içme suyu çeşmesi ve plastik toplama kumbarası yerleştirilecek. Farkındalık oluşturmak amacıyla, 100. Yıl Mercan İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde 6-18 yaş grubu 1200 vatandaşa atık ayrıştırma, geri dönüşüm, geri kazanım ve sıfır atık konularında eğitim verilecektir. Mersin’in kıyı şeridi ve nehir kenarlarında temizlik etkinlikleri de düzenlenecek. Toplamda altı temizlik etkinliği ile 150 vatandaşa plastik kirliliği ve doğanın zararları hakkında bilgilendirme yapılacak. Ayrıca, kentteki dört farklı kıyı alanında temizlik çalışmaları gerçekleştirilecek. Ekolojik açıdan önemli olan Çiniligöl ve Göksu Deltası’nda da temizlik faaliyetleri yapılarak, bu projeyle Mersin’in çevresel sürdürülebilirliğine önemli katkılar sağlanacaktır.
Projenin Başlatılması ve Hedefler
Projenin detaylarını paylaşan Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’nda görevli Çevre Yüksek Mühendisi Şeyda Töp, ‘Akıllı Atık Otomatı’ hakkında bilgiler vererek, vatandaşları geri dönüşüme çağırdı. Töp, otomatın Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde bulunduğuna dikkat çekerek, “Bu otomat, Mersin Büyükşehir Belediyemizin ‘Plastiksiz Mersin sahilleri için birleşiyoruz’ Projesi’nin bir parçasıdır. Projemiz, Avrupa Birliği’nin Horizon İnovasyon programı kapsamında en etkili proje olarak değerlendirildi” dedi.
Töp, “Ana hedefimiz plastik kirliliğini azaltarak sahillerin ve doğanın korunması. Bu Akıllı Atık Otomatı, vatandaşlarımızın geri dönüştürülebilir atıkları bırakabilecekleri bir sistemdir. Mersin’de ilk kez uygulanacak bu sistem, kullanıcılarına kompost gübresi ve geri dönüştürülmüş malzemelerden elde ettiğimiz ürünleri hediye edecektir” şeklinde devam etti. Ayrıca otomatın bir kısmının enerji ihtiyacının fotovoltaik panel ile karşılandığına değinen Töp, “Temamız, özellikle öğrencilerimize geri dönüşümün önemini aktarmak ve farkındalık oluşturmaktır. Böylece, vatandaşlarımızın geri dönüşüm alışkanlıklarını kazanmalarını sağlayarak plastik atıkların doğaya karışmasını önlemeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Mersinli Vatandaşlara Çağrı
Töp, eğitim etkinlikleriyle atık yönetimi konusundaki farkındalığı artırmayı da planladıklarını belirterek, “Bu proje ile Mersin’de çevre bilincini artırmak ve sürdürülebilir bir atık yönetim sistemi oluşturmayı hedefliyoruz. Vatandaşlarımızdan, bu projeye aktif şekilde katılmalarını bekliyoruz. Geri dönüştürülebilir atıklarını akıllı atık otomatına atarak hem çevreyi koruyabilir hem de kompost gübresi hediyesi kazanarak doğaya katkıda bulunabilirler. Birlikte daha temiz ve sürdürülebilir bir Mersin inşa edebiliriz” dedi.
Öğrencilerin İlk Deneyimleri
Akıllı Atık Otomatı’nın ilk kullanıcıları olan öğrenciler, deneyimlerini paylaşarak otomatı çevre için faydalı bir sistem olarak değerlendirdiler. 12 yaşındaki Fatmanur Gevhen, “Çok beğendim. Atık kutularına atmalarını istiyorum. Kağıt haricinde plastik ve cam şişeler geri dönüştürülebilir” dedi.
Öğrencilerden Ayşe Gündüz, “Mercan Bilim Merkezi’ne ilk kez geldim. Burada yeni şeyler öğrendim. Akıllı Atık Otomatı’nı sınıf olarak ilk kez kullandık. İlk önce pet, cam veya metal şişelerin üzerindeki kodları okuttuk, ardından otomata attık. Bu şekilde geri dönüşüme katkıda bulunduk” şeklinde konuştu.
Elanur Ekme ise, “Akıllı Atık Otomatı’nı ilk kez biz kullandık. Çevre kirliliğine yol açabilecek şişeleri nereye atacabileceğimizi öğrendik. Yeni bir şey keşfettik. Vahap Seçer Başkanımıza teşekkür ediyoruz” dedi.
Berke Çobanoğlu, Mercan Bilim Merkezi’ni çok beğendiğini belirterek, “Akıllı Atık Otomatı çok güzel bir uygulama. Plastik, metal ve cam atıkları geri dönüştürüyoruz. Öğrendiklerimi eve gidince aileme de anlatacağım” ifadelerini kullandı.
Enes Şaban ise, “Dünyamızı daha güzel bir yere çeviriyoruz. Temiz bir çevre ve temiz bir Mersin için bu önemli. Vahap Başkanım, bize bu hizmeti sunduğunuz için teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.