Mersin Büyükşehir Belediyesi, Kızkalesi Rotary, Kızkalesi Rotaract ve Sayapark AVM’nin destekleriyle, Mersin Otizm Derneği işbirliği içerisinde ‘Otizm Saati’ etkinliği düzenledi. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen bu özel etkinlikte, ses ve ışıklardan etkilenen otizmli bireyler ile ailelerinin alışveriş merkezlerinde rahatça dolaşabilmelerine olanak sağlanmak amacıyla sesler ve ışıklar kısıldı.
Gerboğa: “Amacımız, otizmli bireylerin toplumsal ve sosyal hayata karışması”
Otizme yönelik farkındalığın artırılmasına yönelik yapılan bu uygulamanın önemine değinen Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Engelliler Şube Müdürü Abdullah Gerboğa, “Otizm Saati projesi çerçevesinde; AVM’nin ışıkları ve sesleri kısılarak otizmli bireylerin rahatça kullanabileceği bir ortam oluşturuluyor. Buradaki hedefimiz, hem farkındalık oluşturmak hem de otizmli bireylerin toplumsal ve sosyal hayata dahil olmasını sağlamak. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bu projeyi destekliyoruz. Bilgilendirici stantlar açtık ve otizm konusunda çeşitli faaliyetler düzenliyoruz. Yanlış bilinen doğrular ve doğru bilinen yanlışlar üzerine bilgileri paylaşmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
“Hizmetlerimizle, otizmli bireylerin her zaman yanındayız”
Otizmin nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu vurgulayan Gerboğa, “Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak otizmin farkındayız ve otizmli bireylerin her zaman yanındayız. Otizm Aile Danışma Merkezimiz, Engelsiz Yaşam Merkezimiz ve Engelsiz Yaşam Parkımız ile hizmetlerimize devam ediyoruz. Yeni projeleri desteklemeye ve otizm dernekleriyle iş birliği yapmaya özen gösteriyoruz” dedi. Kentte yaşayan yurttaşları da bilgilendiren Gerboğa, “Mersin halkına çağrımız, otizmin farkında olmaları. Çünkü toplumsal duyarlılık geliştirilirse, otizmli bireyler sosyal yaşantıda ve eğitimde daha etkili olabilirler. Otizmli bireyler ve aileleri, istediği takdirde bize başvurabilirler” açıklamasında bulundu.
Gevher: “Kendimizi dışlanmış ve terkedilmiş gibi hissediyorduk”
Mersin Otizm Derneği Başkanı Hatice Gevher, otizmli bir çocuğun annesi olarak toplumda dışlanma hissini paylaştı ve “Terk edilmiş gibi hissediyorduk çünkü otizmli çocuklarla bağlantı kuran pek az insan vardı. Bu etkinliğin düzenlenmesi bizi çok mutlu etti. Otizmli çocuğumla alışverişe gitmek oldukça zorluydu, bu etkinliğin faydalı olacağını düşündük” dedi. Gerçekleştirilen çalışmalara destek veren tüm katılımcılara teşekkür etti.
Boymul: “Otizm, tek başına çözümlenebilecek ya da aşılabilecek bir rahatsızlık değil”
Otizmin giderek daha fazla yayılmasına dikkat çeken Mersin Otizm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ceyda Boymul, “Otizm, günümüzde her 36 çocuktan 1’inde görülmeye başlandı ve hızla ilerliyor. Toplumun bu konuya bilinçli bir şekilde yaklaşması gerekiyor. Otizmli bireyleri yalnızca o ailelerin çocukları olarak değil, tüm toplumun bir parçası olarak görmek önemlidir. Şu anda otizmli bireyler dışlanıyor ve yalnız bırakılıyor. Biz, toplumsal destek bekliyoruz çünkü otizm, tek başına çözümlenebilecek bir rahatsızlık değil” ifadelerini kullandı.
Obaoğlu: “Artık toplumun otizmi fark etmesini istiyoruz”
Mersin Otizm Derneği kurucularından İlknur Obaoğlu, otizmli bireylerin alışveriş merkezlerinde seslerin ve ışıkların etkisiyle zorluk yaşadığını belirterek, “Benim oğlum 26 yaşında ve seslerden etkileniyor. Bu durum dışarıdan hafif görünse de, onların beyinlerine ciddi şekilde etki eden sesler var ve bu durum tetiklenmelere neden oluyor” dedi. Otizmli bireylerin aileleri için yaşamın oldukça zor geçtiğini ifade eden Obaoğlu, “Bir alışveriş merkezine girmek dahi bizim için zor. Toplumun otizmi fark etmesini istiyoruz; yanımızda olsunlar ve ötekileştirmesinler” diyerek, etkinliğin düzenlenmesine katkı sunanlara teşekkür etti.