Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Muğla Kent Diplomasisi ve Uluslararası Projeler Büyükşehir Belediyeleri Toplantısı”, 25-26 Ekim 2025 tarihlerinde Akyaka’da gerçekleştirildi.

Toplantı boyunca, büyükşehir belediyelerinin uluslararası iş birlikleri, kent diplomasisinin yeni yönelimleri ve yerel yönetimlerin küresel fon kaynaklarına erişim stratejileri masaya yatırıldı.
Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Erzurum, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Malatya, Manisa, Mersin ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyeleri’nin daire başkanlıklarından temsilciler etkinliğe katılmanın yanı sıra Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı İzmir Temsilciliği, MUSKİ ve Bodrum, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris ve Menteşe belediyeleri de toplantıda yer aldı.
Kent Diplomasisinde Yeni Perspektifler Tartışıldı
Toplantının ilk günü “21. Yüzyılda Diplomasiyi Yeniden Tanımlamak: Kent Diplomasisi ve Önemi”, “Yerel Yönetimlerde Dış İlişkiler Birimlerinin Etkisi ve Uluslararası İş Birliği Stratejileri” ile “Uluslararası İlişkilerde Yumuşak Güç Kavramı ve Kamu Diplomasisi” isimli oturumlarla başladı.
İkinci günde ise “Yerel Yönetimlerin Faydalanabileceği Fon İmkânları” ve “Yerel Yönetimlerde Yerli ve Yabancı Finansmana Erişim” konuları interaktif sunumlarla ele alındı.

Başkan Kabasakal: “Muğla’da Olmaktan ve Tecrübelerden Faydalanmaktan Çok Memnunuz”
Ankara Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Ramazan Kabasakal, etkinlikteki tecrübelerini paylaştı:
“Ankara gibi önceden Dış İlişkiler Daire Başkanlıkları bulunan şehirler, yeni kurulan başkanlıklara deneyimlerini aktarıyor. Muğla, turizmde dünyanın önemli illerinden biri. Başkanımız Sayın Ahmet Aras’ın öncülüğünde diplomasi alanında önemli bir yol kat edildi. Burada olmaktan ve bu deneyimlerden faydalanmaktan mutluyuz, teşekkür ederiz.” dedi.
Başkan Büyüksağnak: “Asıl Amacımız Ülkemizi, Şehirlerimizi Uluslararası Arenada Nasıl Tanıtacağımızı Belirlemek”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Barbaros Büyüksağnak, diğer illerin dış ilişkiler daire başkanlıkları ile tanışma fırsatı bulduklarını belirtti. “Bu programda ülkemizi ve şehirlerimizi uluslararası düzeyde nasıl tanıtacağımızı belirlemek temel amacımız. İstanbul’dan gelen biri olarak tecrübelerimizi paylaşmak bizim için büyük bir değer.” şeklinde ifade etti.

Emekli Büyükelçi Turan: “Başkanımız Ahmet Aras, Uluslararası Alanda Lider Bir Kişilik”
Emekli Büyükelçi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dış İlişkiler Danışmanı Mustafa Osman Turan, Muğla’nın önemli işler yaptığını ve Başkan Ahmet Aras’ın uluslararası düzeyde liderlik vasıflarına sahip olduğunu belirtti. “Muğla’nın değerlerini yurtdışında etkin şekilde tanıtıyor. Bu durum, Muğla’nın sadece Türkiye değil, uluslararası alanda da öncü bir şehir olmasını sağlıyor.” dedi.
Ayaz: “Başkanımız Ahmet Aras’ın ‘Dünya Kenti Muğla’ Vizyonu ile Motive Oluyoruz”
Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Erhan Ayaz, Türkiye’den 14 büyükşehir belediyesinin ve ilgili ilçe belediyelerinin katılım gösterdiği programda, Ahmet Aras’ın “Dünya Kenti Muğla” vizyonu ile motive olduklarını vurguladı: “Başkanımız göreve geldikten sonra aktif bir rol üstlendik. Bu vizyon doğrultusunda çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.”
Dengiz: “Her Yaptığımız Etkinlikte Muğla’yı Temsil Ediyoruz”
Muğla Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Celal Cem Dengiz, Türkiye genelindeki dış ilişkiler dairelerinin başarılı örneklerini bir araya getirmeyi amaçladıklarını belirtti. “Yerel yönetimler olarak yurt dışındaki etkinliklerde ülkemizi temsil ediyoruz. Başkanımızın ‘Dünya Kenti Muğla’ vizyonunun iki temel amacı var: İlki Muğla’yı dünyaya tanıtmak, ikincisi de dünyanın en iyi uygulamalarını Muğla’ya kazandırmaktır.” ifadelerini kullandı.
Genel Sekreter Yılmaz: “Hedefimiz Muğla’yı Küresele Uzanan Güçlü Ortaklıklarla Geleceğe Taşımak”
Muğla Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tayfun Yılmaz, Muğla’nın doğasını, kültürünü ve insanlarını güçlü ortaklıklarla geleceğe taşımayı hedeflediklerini dile getirdi. “Bu verimli buluşmaya katkı veren tüm paydaşlara teşekkürlerimi sunarım. Çalışmalarımızı şeffaflık, liyakat ve kamusal fayda ilkeleriyle sürdüreceğiz.” açıklamasında bulundu.
Başkan Aras: “Muğla’dan Dünyaya Uzanan Bir Diplomasi Köprüsü Kurmayı Hedefliyoruz”
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, muğla kent diplomasisi ve uluslararası projeler toplantısının önemine değinerek, “Kent diplomasisi artık sadece şehirlerin dış ilişkilerini yürütmekle kalmıyor, aynı zamanda kültürel, yatırım ve insani değerleri dünya ile paylaşmayı amaçlıyor. Muğla olarak bizler bu vizyonla hareket etmekteyiz. Kasım’dan Subat’ta kadar iki ay süresince Muğla’nın doğası, tarihi, kültürü ve insanıyla uluslararası arenada güçlü ortaklıklar kurmayı arzuluyoruz. Muğla, sahip olduğu potansiyel ve evrensel değerlere bağlılığı ile yerelden küresele açılan bir diplomasi dili geliştirme kapasitesine sahiptir. Bu tür organizasyonlar, yerel yönetimlerin küresel düzeyde daha etkin ve verimli hale gelmesine katkı sağlar. Biz de Muğla’dan dünyaya yayılacak bir diplomasi köprüsü inşa etmeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

















