Mersinden Kadın Kooperatifi’nin yürütmekte olduğu “Güneş Enerjili Kurutma Tesisi Kapasite Geliştirme Projesi”nin kapanış toplantısı gerçekleştirildi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlenen bu toplantıda, Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından finanse edilen ve Mersin Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içinde sürdürülen projenin elde ettiği başarılar, etkileri ve geleceğe yönelik hedefleri değerlendirildi. Enhancer Projesi aracılığıyla, sürdürülebilir istihdam olanakları yaratarak Mersinden Kadın Kooperatifi’nin üretim kapasitesi ve istihdam olanaklarının artırıldığına dair deneyimler paylaşıldı.
Toplantıya Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer’in yanı sıra, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı İbrahim Evrim, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Engin Yıldırım ile diğer müdürler, meclis üyeleri, kooperatif ortakları, STK, oda ve kamu kurumları temsilcileri ile muhtarlar katıldılar.
Etkinlikte Mersinden Kadın Kooperatifi’nin ve Güneş Enerjili Kurutma Tesisi’nin tanıtım videoları gösterildikten sonra, projenin geliştiricileri ve katılımcıların yer aldığı, Zübeyde Coşgun moderatörlüğündeki interaktif bir fikir alışverişi gerçekleştirildi.
Seçer: “Anadolu’daki kooperatifçilik meşalesi, aslında Mersin’de yandı”
Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, 2019 yılında kurucu ortaklarla birlikte başladıkları süreçte kadınları güçlendirmek ve toplumsal alanda görünürlüklerini artırmak adına birçok başarılı projeye imza attıklarını belirtti. Seçer, “Kadının güçlenmesini sağlamak toplumsal açıdan büyük bir önem taşıyor. Kooperatifçiliğin değerini biliyoruz. Bu farkındalığın kaynağı ise, Mustafa Kemal Atatürk’tür. 1936 yılında Silifke Gazi Çiftliği’nde kurulan ilk Tarım Kredi Kooperatifi’nin ilk ortağı oldu. Anadolu’daki kooperatifçilik meşalesi burada yakıldı. Bizler, kadınlar olarak Atatürk’ün mirasını yaşatmak ve daha ileriye taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
“Kooperatifleri güçlendiren en önemli konulardan biri de iş birlikleridir”
Seçer, kadınların sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmanın yanı sıra, Mersin’in tanınırlığı için de çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Kooperatifleri güçlendirmek için iş birliği yapmak kritik öneme sahip. Yerel yönetimlerin, kamu kurumlarının ve özel sektörün ortak projelere katılmasıyla kadın kooperatifleri daha ileriye taşıyabiliriz. Enhancer Projesi ile kooperatifler üzerindeki etkileri açıkça gördük. Üretim kapasitemizi artırdıktan sonra çok sayıda istihdam yarattık.” ifadelerini kullandı.
“Kooperatiflerin sadece yerel değil, genel politikalarla da desteklenmesi gerekiyor”
Seçer, kooperatiflerin yalnızca yerel değil, aynı zamanda genel politikalarla da desteklenmesi gerektiğini belirtti. “Güçlü destekler ve detaylı projelerin oluşturulması, kooperatiflerin ihtiyaçlarına yönelik proje sayısının artması gerekmektedir. Bu noktada Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kadın kooperatiflerine yönelik olumlu çalışmaları dikkat çekiyor. Ancak yerel yönetimlerin desteği dışında tarım politikalarıyla da bir destek sağlanması şarttır.” diye konuştu.
Evrim: “Önemli olan, projeyi başarılı bir şekilde bitirmek”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı İbrahim Evrim, kooperatiflere verilen destek projelerinin önemine değinerek, “Proje almak ve kazanmak yalnızca işin başlangıcıdır. Projeyi başarılı bir şekilde tamamlamak asıl başarıdır. Bu projeyi sorunsuz bir şekilde tamamladığımız için mutluyuz.” dedi. Evrim, Mersinden Kadın Kooperatifi’nin kuruluş günü ile ilgili anılarını da paylaştı ve o günlerdeki heyecanı hatırladı.
Şahutoğlu: “Kooperatiflerin güçlenmesine ve sürdürülebilir kalkınmaya destek veriyoruz”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in kooperatifçiliğe verdiği önemi vurgulayan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, “Kooperatiflerle iş birliği yaparak, sürdürülebilir kalkınmayı hedefliyoruz. Destek verdiğimiz her projede kooperatiflerle birlikte çalışarak yerel ekonomiyi güçlü kılmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Büyükşehir, 2020 yılında kurulan kurutma tesisi ile meyve işlemlerini 5’inci bir mevsime taşımış olduğunun altını çizen Şahutoğlu, “Bu kooperatifler aracılığıyla üretilen ürünler güvenli ve kaliteli bir şekilde tüketiciye ulaşmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Bozdoğan: “Türkiye’deki en büyük sorun sürdürülebilirlik”
Mersinden Kadın Kooperatifi’nin kurucu ortaklarından Eylem Bozdoğan, 2019’da başladıkları kooperatifçilik yolculuklarında kadınların güçlenmesini ve Mersin’in kalkınmasını hedeflediklerini belirterek, “Kadınlar ve Mersin üzerinde yoğunlaşan çalışmalarımızı artırmaya kararlıyız. Süreç içerisinde karşılaştığımız güçlükler önemli deneyim kazanmamıza da vesile oldu.” dedi.
Kooperatifçilik alanında yaşanan zorlukları paylaşıp bunlardan ders çıkardıklarını ifade eden Bozdoğan, “Sürdürülebilir kooperatifçilik, en büyük sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu alanın öneminin farkındayız.” diye vurguladı.
Bozdoğan, ulusal ölçekteki diğer kooperatif ve vakıflarla yapılan iş birlikleri sayesinde avantajları ve dezavantajları gözlemleme fırsatı bulduklarını aktararak, “Mersin’deki kurutma tesisi projemiz, Türkiye’deki diğer örneklerle kıyaslandığında devam eden tek proje oldu ve gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.