1. Haberler
  2. BELEDİYE HABERLERİ
  3. Mersin’de Tarımda Büyük İvme: Üreticilere Destek!

Mersin’de Tarımda Büyük İvme: Üreticilere Destek!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Bugün 09:00

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, tarım alanında sürdürülebilirliği güçlendirmek ve çiftçilerin ekonomik güçlerini artırmak adına projelerini her yıl daha da çeşitlendiriyor. Mersinli çiftçiler, Büyükşehir’in sağladığı fide, fidan, küçükbaş hayvan, makine ve ekipman, sulama borusu, ilaç ve gübre gibi çeşitli tarımsal desteklerle üretimlerini artırma imkânı buluyor. Küçük aile işletmeleri, Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu bu destekler sayesinde önemli bir gelişim süreci yaşıyor. Bu destekler, yalnızca üretimde verimliliği artırmakla kalmıyor, aynı zamanda yerel ekonomiye de katkı sağlıyor. 2024 yılı, Büyükşehir’in tarımsal desteklerini üreticilere ulaştırdığı bir yıl olarak kayıtlara geçti.

Mersin toprakları, Büyükşehir’in tarımsal destekleriyle bereketlendi

Büyükşehir, Mersin’in 13 ilçesinde yerel özellikleri dikkate alarak tarımsal destekler sağlamaktadır. Özellikle kıraç ve sorunlu arazilerde uygun olan nergis soğanı dağıtımı, devam etti. Torosların güzelliğiyle sarmalanan nergislerin kokusu, vatandaşları mest ederken, çiftçilerin de yüzünü güldürdü. 2024 yılında 134 üreticiye toplam 197 bin 819 adet nergis soğanı dağıtılırken, 62 üreticiye 59 bin 200 adet lavanta fidesi ve 3 bin 280 üreticiye 97 bin 749 adet zeytin fidanı tedariği de gerçekleştirildi. Büyükşehir, meyve yetiştiriciliğini teşvik ederek tarım alanlarından maksimum faydayı sağlamak adına yeni bir fidan desteği başlatmış, 249 üreticiye 7 bin 363 adet Trabzon Hurması fidanı dağıtmıştır.

Büyükşehir, 2024 yılında toplamda 100 kilometre sulama borusu desteği vererek 6 bin 500 dekar tarım arazisinin verimli sulanmasını temin etti. Ayrıca, Tarsus ve Silifke ilçelerinin çeşitli mahallelerinde 98 üreticiye organik tarım eğitimi vererek bu üreticilerin organik sertifikasyon alma süreçlerine destek olundu.

Küçük aile işletmeleri kalkınıyor, projeler sürdürülebilirliğini koruyor

‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’ ile yerel kalkınmayı ve sürdürülebilirliği hedefleyen Büyükşehir, 2024’te dağıtılacak 1500 baş hayvanı satın almayıp, sahadan toplama yöntemiyle yeni yetiştiricilere ulaştırdı. Hayvanların yem ihtiyacının kış aylarında önemli bir sorun teşkil etmesi nedeniyle, 689 yetiştiriciye 438 bin 200 kilogram, yüzde 50 hibeli mısır flake yemi dağıtıldı.

Makine destekleri sayesinde, üreticilerin iş gücüyle uzun saatler süren işlemleri azaltılmış, mali tasarruf sağlanmıştır. Kooperatifler ve odalar aracılığıyla Silifke’ye 1 adet fıstık kabuk soyma, 1 adet nar taneleme, Erdemli’ye 12 adet sisleme, Aydıncık ve Gülnar’a ise 3 adet badem soyma makinesi teslim edilmiştir. Mersin’de çeşitli mahallelere 9 adet ceviz soyma, 5 adet erik boylama, 11 adet üzüm sıkma ve 5 adet zeytin boylama makinesi desteği sağlanmıştır. Kırsalda geleneksel lezzetlerin gelecek nesillere taşınması ve imece ruhunun sürdürülmesi amacıyla ise 2024 yılında Mersin’in çeşitli mahallelerine toplamda 150 adet hamur yoğurma makinesi teslim edilmiştir. Akdeniz Ziraat Odası’na 1 adet toprak analiz cihazı desteği verilmiştir.

Akdeniz Meyve Sineği ile etkin mücadele amacıyla, Akdeniz, Mezitli, Tarsus, Toroslar ve Yenişehir ilçelerinde 1800 üreticiye 30 bin litre hidrolize protein dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

Tarımsal destekler, bölgenin özelliklerine göre belirleniyor

Konargöçerler için önemli bir destek projesi olan ‘Güneş Topluyoruz Sizin İçin’ sloganıyla hayata geçirilen ‘Güneş Paneli Desteği Projesi’ 2024 yılında da çadırları aydınlattı. 150 arı yetiştiricisi ve 250 küçükbaş hayvan yetiştiricisi olmak üzere toplamda 400 yetiştiriciye güneş enerjisi paneli desteği verilmiştir. Ayrıca konargöçer yörüklerin sulama ihtiyaçlarının daha etkin karşılanması için, yüzde 50 katkı payıyla yapılan destek kapsamında 2024 yılında Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Birliği’ne kayıtlı 130 yetiştiriciye sulama tankeri desteği sağlanmıştır.

Örtü altı sebze yetiştiriciliği yapan üreticilerin sorunlarını en aza indirerek ürün kalitesini artırmak amacıyla sera ipi dağıtımı yapılmış, 2024 yılında 3 bin üreticiye toplamda 45 bin kilogram sera ipi ve 1000 üreticiye 1000 kutu yapışkan tuzak desteği sağlanmıştır. Örtü altı sebze üretiminde aşırı kimyasal kullanımının azaltılması için ise Akdeniz ilçesinde birçok mahallede 2 bin 500 üreticiye 25 bin litre organik gübre desteği verilmiştir.

Şahutoğlu: “Önceki projeleri devam ettirerek ve yenilerini ekleyerek üreticileri destekliyoruz”

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, 2024 yılında üreticilere mevcut projelere devam edilerek ve yenilerinin eklenerek destek sağlandığını dile getirerek, “Fide, fidan, soğan destekleriyle başlamıştık. Bunlar içerisinde 2024 yılında Trabzon Hurması gibi yeni bir fidan dağıtımında bulunmuştuk. Zeytin, nergis soğanı, pasiflora fidesi dağıttık. ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’nin bu sene 5. yılıydı. 2020 yılında başladığımız projenin başında belirlediğimiz hedeflere ulaştık. 2024 yılında 60 yetiştiricimize dağıttığımız 1500 hayvanın tamamını daha önceki yıllarda dağıttığımız yetiştiricilerden topladık. Belediye bütçemizden herhangi bir harcama olmadan bunu gerçekleştirdik. Büyükbaş hayvan yetiştiricilerine de mısır flake desteği verdik” ifadelerini kullandı.

“Güneş paneliyle, konargöçer ailelerin yaşam standartlarını yükselttik”

Makine ekipman desteklerinin devam ettiğini vurgulayan Şahutoğlu, 2024 yılında fıstık kabuk soyma makinesi dağıtımına da ayrı bir önem atfettiklerini belirtti. Şahutoğlu, “150 arı yetiştiricisine ve 250 küçükbaş hayvan yetiştiricisine güneş paneli dağıttık. Güneş paneli vererek, konargöçer ailelerin ya da arı yetiştiricilerinin yaşam standartlarını yükseltmiş olduk. Böylelikle çadırlarında elektrik ihtiyacını karşılama imkânı sağladık” dedi.

Sulama borusu desteklerinin de sürdüğünü ifade eden Şahutoğlu, “Tarımda hayati öneme sahip olan sulama borusu desteğini, bu yıl 100 kilometre olarak gerçekleştirdik. Bu uygulama ile sulanamayan arazilerin tarıma elverişli hale geldi. Konargöçerlerin yaylalara çıktığında suya erişiminde sıkıntı yaşadığını biliyoruz. Bu sorunu gidermek amacıyla Aralık ayı içerisinde su tankeri dağıtımını gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

“2025 yılında da üreticilerimizle beraber olacağız”

Şahutoğlu, Mersin’deki desteklerin bölgenin dinamiklerine göre şekillendiğini ve bu duruma devam edeceklerini belirtti. Ayrıca yapmış oldukları şenlikler ve festivallerle hem Mersin’de hem de uluslararası alanda bilinirliği artırdıklarını kaydetti. “Bazı ürünler coğrafi işaret alıyor ve şenlikler, üreticilerin ürünlerini pazar ortamında desteklenmesini sağlıyor” dedi. 2025 yılında da, mevcut projeleri sürdürerek yeni projeler ile desteklemeye devam edeceklerinin altını çizen Şahutoğlu, “Her gerçekleştirdiğimiz proje, bir zincirin halkası gibi, bir önceki projeyle bağlantılı. Bu süreçleri geliştirerek devam edeceğiz ve 2025 yılında da üreticilerimizle beraber olacağız” diye sözlerini tamamladı.

Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.

Mersin’de Tarımda Büyük İvme: Üreticilere Destek!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dijital ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin