Mersin Büyükşehir Belediyesi, ‘Destek Büyükşehirden, Üretim Çiftçiden’ temasıyla yürüttüğü tarımsal kalkınma projeleri sayesinde üreticilerin yanında olmaya devam ediyor. Tarımı yalnızca bir yaşam kaynağı olarak değil, bölgesel kalkınmanın en önemli unsuru olarak gören Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin güçlenmesi için sahada somut adımlar atıyor. Uygulanan destek politikaları aracılığıyla hem üretim artışı sağlanmakta hem de yerli üreticilerin emeklerinin karşılığını alınmasına yönelik önemli adımlar atılmaktadır. Bu çerçevede, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın öncülüğünde, Gülnar ilçesine bağlı Bereket Mahallesi’nde yüzde 50 hibe ile sanayi tipi domates fidesi dağıtımı düzenlendi. Bereket Mahalle Meydanı’nda gerçekleştirilen etkinlikte, üreticilere fideler toprakla buluşturuldu.
Mersin’in tarımında Büyükşehir’in destekleriyle canlılık kazandırılıyor, üreticiler kazanımlar elde ediyor
Yüzde 50 hibe desteği ile gerçekleştirilen fide dağıtımında, yalnızca Gülnar ilçesinde 56 üreticiye toplam 105 bin 144 adet domates fidesi ulaştırıldı. Mersin genelinde ise 100 üreticiye 187 bin 200 adet sanayi tipi domates fidesi temin edilerek, yerel üretime önemli bir destek sağlandı. Proje, aile çiftçiliğini desteklemekle kalmayıp sanayiye yönelik üretimi teşvik ederek kırsal ekonomiyi canlandırmayı amaçlıyor.
Bu yıl dağıtılan Lerote çeşidi sanayi tipi domates; yüksek verimliliği, hastalıklara karşı dayanıklılığı, kalın etli yapısı ve işlenmeye uygunluğu ile öne çıkıyor. Salça, sos, ketçap ve domates suyu gibi ürünlerde yoğun olarak kullanılan bu özel tür, düşük su kaybı ve yüksek kuru madde oranı sayesinde hem üretici hem de pazar açısından büyük avantajlar sunmaktadır. Her dekarlık alana 1872 adet fide düşecek şekilde planlanan dağıtımla, çiftçiler ekonomik olarak daha fazla katma değer elde etme imkânına kavuşacak. Fide desteği, yalnızca üreticilerin değil, yerel tarımsal sanayinin de nefes almasına olanak tanıyacak. Büyükşehir Belediyesi’nin üreticiyi destekleme anlayışı, fide temini ile sınırlı kalmayıp, bölgesel kalkınmanın önünü açmaktadır.
Şahutoğlu: “Bölgenin üretim desenine uygun projelerle destek sağlıyoruz”
Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak tarımsal alanda çözüm odaklı projeler geliştirdiklerini ifade eden Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, Gülnar’ın bereketli topraklarında çalışan üreticilerle birlikte olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Şahutoğlu, “Destekleri sağlarken, üreticilerle istişare içerisinde hareket ediyoruz. Üreticinin sorunlarına çözüm bulabilecek, girdi maliyetlerini destekleyebilecek projelerle ilerliyoruz” şeklinde konuştu. Sanayi tipi domates fidesine verilen desteğin amacını da belirten Şahutoğlu, “Girdi maliyeti olarak fideye yüksek paralar ödemeniz, bu değerli toprakları işlemeniz ve katma değerli ürün elde edebilmeniz adına sanayi tipi domates çeşidi ile sizlere katkı sunma kararı aldık. 2019 yılından bu yana fide, fidan ve soğan desteklerinde bulunduk. Geçmişe baktığınızda, bu bölgenin üretim desenine uygun projelerle destek sağladık” ifadelerini kullandı.
Üreticilerin işini kolaylaştıracak ve ürün verimliliğini artıracak projelere devam edeceklerini vurgulayan Şahutoğlu, “Yeter ki sizler üretin, tarıma devam edin, bizler üretime destek vereceğiz” dedi. Üreticilere sadece fide ve fidan desteği sağlamakla kalmayıp, ilaç, gübre, sulama borusu ve makine ekipmanları gibi ek ihtiyaçlar konusunda da destek sunacaklarını belirten Şahutoğlu, “Üretimin tüm süreçlerinde sizlere destek olacağız” şeklinde sözlerine devam etti.
Tarlalar umutla yeşeriyor, üretici gülümsemeye devam ediyor
Üreticilerden Saadettin Sugören, emeği geçen herkese teşekkür ederek, sağlanan destek sayesinde maliyet yükünden kurtulduklarını ifade etti. Sugören, “Bizim için çok iyi oldu. Üreteceğiz ve para kazanacağız. Verilen destek sayesinde ekonomimizi güçlendireceğiz” açıklamasında bulundu.
Tarlasında sezonun ilk sanayi tipi domateslerinin ekimini gerçekleştiren Makbule Şen, “Tarlamızda çalışanlar bizden faydalanıyor, biz de Başkanımız Vahap Seçer’den faydanlanıyoruz” diyerek, aldıkları desteklerin tarlalarında işçi çalıştırmalarına yardımcı olduğunu belirtti. Desteğin dolaylı yoldan herkes için fayda sağladığına dikkat çekti.
Hamit Şen, Büyükşehir’in desteklerinin üretimlerini artırdığını aktararak, “Bu fidelerle bereketli bir sezon geçireceğiz. Büyükşehir destek oldukça, biz de topraklarımıza daha çok sahip çıkıyoruz. Belediyemizin yanımızda olması bize güç katıyor. Başkanımız Vahap Seçer’e yanımızda olduğu için teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.
Destekten yararlanan bir başka üretici Adile Yıldız, “Köylünün kalkınması, ülkenin kalkınması demektir. Bu tür desteklerle hem yerli üretim artar hem de kırsal yaşam güçlenir. Belediyemizin bu yaklaşımı örnek alınmalıdır. Gülnarımıza domates fidesiyle can veriliyor. Bereketli topraklarımız daha da bereketleniyor” dedi.
Verilen destekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Fatma Şen ise, “Desteği verenin de toprağı sürenin de eli dert görmesin. Fidelerimiz geldi. Vahap Başkan’a teşekkür ederiz. Bu yaz bol domatesimiz olacak” şeklinde konuştu.