Mersin Büyükşehir Belediyesi, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın organizasyonu ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak ‘Kadına Dair’ temalı bir resim sergisi gerçekleştirdi. Mersin merkezinin yanı sıra çevre iller ve ilçelerden gelen 55 kadın sanatçı, 2 gün süreyle Berdan Konukevi’nde misafir edildi. Sanatçılar, konakladıkları süre boyunca kadın temasını kendi bakış açılarıyla ele alarak özgün eserler ürettiler. Duygu ve düşüncelerini tuvale yansıttıkları bu eserler, Tarsus’taki TADEKA Binası’nda sergilendi.
Kadınların toplumsal hayattaki rolü ve seslerini sanat aracılığıyla ifade etme yetenekleri sergide gözler önüne serildi. Etkinlik, sanatseverler tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer ise serginin açılışını ziyaret etti ve sergiyi gezdi.
Seçer: “Sanatın birleştirici gücü, kadın üretimi ile birleşince çok değerli sonuçlar çıkar”
Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile TADEKA’nın iş birliği ile bir resim çalıştayı düzenlediklerini belirtti. Bu çalıştayda 55 kadın sanatçının özgün eserler ürettiğini ifade eden Seçer, “Kadının sanatta var olması ve görünürlüğü, sanatın birleştirici gücü ve kadın üretimiyle birleştiğinde özel bir değer taşır. Mersin için önemli bir çalışma. Her yıl bu etkinliğin devam etmesini umuyorum. TADEKA resim grubunun çalışması, birçok kadını bir araya getirerek dayanışmayı artırdı. Sanat birleştirir ve kadın üretmeye devam ederse, çok kıymetli sonuçlar elde edilir” dedi.
Tüfekçi: “Kadınlar bir araya geldiklerinde çok şey gerçekleştirebilir”
TADEKA Plastik Sanatlar Kurulu Üyesi Sema Tüfekçi, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile birlikte son üç yıldır düzenli etkinlikler gerçekleştirdiklerini söyledi ve “Farklı illerden katılan 55 kadın sanatçımız burada kendi özgün eserlerini üretti. Çok etkileyici bir etkinlik oldu. Amacımız, özgün bir sergi kurarak kadınların gücünü ve bir araya gelindiğinde neler başarabileceklerini göstermek” şeklinde konuştu. Türkiye’de kadın olmanın zorluklarına da değinen Tüfekçi, serginin ‘Kadına Dair’ temasıyla işlendiğini ve Mersin’in çeşitli noktalarında sergiyi diğer kadınlarla buluşturmak istediklerini belirtti.
Kadınlar, birlikte üretmenin ve dayanışmanın mutluluğunu yaşadı
Etkinliğe Antakya’dan katılan Zeynep Kavasoğlu, kadınların dayanışma içinde üretmesinin güzel bir deneyim olduğunu ifade ederek, “Sanat anlamında birbirimizden çok şey öğrendik, bilmediğimiz sanatlarla ilgili bilgiler edindik. Burada olmak ve eski arkadaşlarımı görmek çok mutluluk vericiydi” dedi.
Nazlı Ertürk, etkinliğin kendisine birçok yeni bilgi ve deneyim kattığını söyleyerek, “Herkes burada kendi duygu ve düşüncelerini eserlerine aktardı. Kadınlar olarak yaşam koşullarında pek çok zorluk yaşıyoruz. Bu eserleri inceleyenlerin kendilerine bir şeyler bulmalarını umuyorum. Yapılan çalışmalar harikaydı ve yeni insanlarla tanışmak beni çok mutlu etti” şeklinde görüş belirtti.
Güzel Sanatlar Fakültesi son sınıf öğrencisi Merve Demirci, kadınların bir araya gelerek üretmelerinin önemli olduğunu kaydederek, “Özgürlükler ve kadın dayanışması için buradayız. Farklı bakış açılarıyla devam etmeliyiz ve bunu sanatla ifade etmenin önemi büyük” dedi.
Tarsuslu ressam Oya Gönen, memleketindeki bu tür etkinliklerden dolayı duyduğu gururu dile getirerek, aynı zamanda Ziraat Mühendisi olduğunu ve çiftçilik de yaptığını belirtti. Çevresi tarafından ‘çiftçi ressam’ olarak tanındığını söyleyen Gönen, “Amacım, emeğin ve emekçinin sesini duyurmak. Kadının ve çiftçinin birçok sorunu var; ben de bu iki konuya dikkat çekmek istedim” dedi.
Seda Yılmaz, kadınlarla birlikte olmanın ve üretmenin önemini vurgulayarak, “Resim yapmanın verdiği duygulardan biri de üretmenin heyecanıdır. Tartışmalarda yeni şeyler öğrenirken keyif aldık ve üretim yaptık” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Nurseren Tor, “Kısa ama oldukça verimli bir süreçti. Tarsus’un harika doğasında olmak çok güzeldi. Çalıştayın enerjisi gerçekten yüksekti ve herkes arasında sosyal bir ortam oluştu” şeklinde konuştu.