7 Haziran 2025 Cumartesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü, gıda güvenliğinin ve ekonomik koşulların önemini göz önünde bulundurarak bu önemli projeyi başlattı. “Dersler Değil Tencereler Kaynıyor” projesinin ilk atölyesi, Meslek Fabrikası Kurs Merkezi’nde gerçekleşti. Eğitmen Tülin Korkmaz eşliğinde gençler, mutfak becerilerine dair önemli bilgileri aldı. Daha sonra kremalı domates çorbası, makarna, köri soslu tavuk ve Kıbrıs tatlısı hazırlayarak öğrendiklerini pratikte uygulama fırsatı buldular. Gençler, atölyenin sonuna gelindiğinde birlikte yaptıkları yemekleri tattı.
Proje Sürecek
Projenin detaylarıyla ilgili bilgi veren Meslek Fabrikası Şube Müdürü Zeki Kapı, kurumsal olarak istihdama yönelik mesleki eğitimlerin yanı sıra toplumsal faydayı göz önünde bulunduran projeler geliştirdiklerini dile getirdi. Kapı, “Proje Geliştirme ve Uygulama Birimimiz, 18-30 yaş arası gençlerle yaptığı çalışmada taleplerini topladı. Bu talepler arasında sağlıklı ve ekonomik besinlere ulaşımın yanı sıra temel mutfak becerilerini öğrenme isteği öne çıktı. Bu kapsamda ‘Dersler Değil Tencereler Kaynıyor’ atölye çalışmasını gerçekleştiriyoruz. Gençler, uygun fiyatlı sağlıklı malzemelerle üç çeşit yemek hazırladı. Ayrıca, sağlıksız gıdalardan kaçınmak için eğitmenimiz bilgilendirici sunumlar yaptı. Eğitim sonunda hazırlanan yemekler için bir sofra kurarak birlikte yedik. Bize malzeme desteği sağlayan Bortar Group ile bu projeye devam etmeyi planlıyoruz” dedi.
“Artık Daha Sağlıklı Yemek Yapabileceğimi Düşünüyorum”
Atölyeye katılan İzmir Demokrasi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Sıla Yıldız, “Burada temel mutfak becerileri öğrendik ve uygun bütçeyle sağlıklı yemek yapmanın yollarını keşfettik. Bu durum özellikle öğrenciler için büyük bir avantaj. Gençler genellikle pratikliği nedeniyle fast-food seçimlere yöneliyor. Buradaki eğitimin, sağlıklı besinlere ulaşmak adına nasıl bir yöntem izlenebileceğini ortaya koyması çok önemli. Örneğin, farklı renklerdeki kesme tahtalarının kullanım amacını öğrenmek benim için yeni bir bilgiydi; bu, bulaşıcı hastalık riskini azaltmak için gerekli bir uygulama. Yemek yapma konusunda çok tecrübem yok ama atölyede öğrendiklerim sayesinde daha sağlıklı şeyler yapabileceğime inanıyorum” dedi.
“Zor Olmayan ve Maliyeti Az Olan Yemekler”
Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Bölümü öğrencisi Tunç Coşkun Aydemir ise, “Bugün kremalı domates çorbası, makarna, köri soslu tavuk ve Kıbrıs tatlısı pişirdik. Bu yemekler hem yapması kolay hem de maliyet açısından öğrenciler için uygun. Evde çok sık yemek yapmıyorduk; daha çok hazır gıda tüketiyorduk. Bu atölyede öğrenmek benim için büyük bir fırsat. Köri soslu tavuğu daha önce denememiştim ama çok seviyorum. Artık bunu evde de yapmak mümkün.” ifadelerini kullandı.
“Bu Yemekleri Evde Yapabilirim”
Uzaktan eğitim alan Anadolu Üniversitesi Tıbbi Sekreterlik Bölümü öğrencisi Seçil Mutlu, “Atölyede eğitmenimiz bize püf noktalarını aktardı. Maliyetin yüksek olduğu bir dönemde uygun bütçelerle güzel yemekler yapmayı öğrenmek önemli. Öğrendiğim tarifler sayesinde kendi menülerimi oluşturabilirim.” dedi.