AMAÇ: EKONOMİK REFAH, İSTİHDAM VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK!
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği ve Sahaya Hazır İnovasyon Derneği iş birliğiyle bal üretimini artırmayı amaçlayan “Fondan Arı Yemi ve Arı Keki Üretimi Tesisi Projesi” için imza töreni gerçekleştirildi.
İmza törenine, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep İl Tarım ve Ormancılık Müdürü Mehmet Karayılan, Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca ve Sahaya Hazır İnovasyon Derneği Başkan Yardımcısı Ayam Mustafa katılım gösterdi.
ARICILIK ATÖLYESİ KURULUYOR
Proje kapsamında, arıların sağlığını koruyarak bal üretimini artırmanın yanı sıra, bal üreticilerinin yaşam standartlarını yükseltmek ve ekonomik büyüme, istihdam ile sürdürülebilirlik hedefleniyor. Yeni kurulacak Arıcılık Atölyesi’nde, kadınlar ve çocuklara öncelik verilecek. Eğitim programı kapsamında 100 kişilik bir grup seçilecek ve 5 gün sürecek eğitim boyunca arı beslenmesi, hastalık yönetimi ve bal üretimi gibi konulara odaklanılacak. Eğitimden başarılı olan kursiyerler, 20-23 saatlik program sonunda sertifikalarını alacaklar. Ayrıca katılımcılara arıcılığı geliştirmek amacıyla saha uygulama kitleri de dağıtılacak.
Yerel arıcıların ilkbahar ve geç sonbahar dönemlerinde arılarını beslemeleri için atölyede fondan arı keki gibi önemli takviyeler üretilecek ve dağıtılacak. Bu çabalar, arı sağlığını ve kovan verimliliğini arttırmanın yanı sıra, yerel üretim yetersizliği ile ulaşım maliyetlerini de azaltmayı hedefliyor.
BAŞKAN ŞAHİN: HEDEFİMİZ, BİRLİĞİMİZİ İLK 5’E YÜKSELTMEK
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, törende yaptığı konuşmada, Gaziantep Modeli ile önemli bir adım attıklarını vurgulayarak, “Bilim dünyası balın birçok hastalığa iyi geldiğini ifade ediyor. Balın gıda açısından şifa kaynağı olduğu ispatlandı. Medeniyetimizden aldığımız ilhamla akıllı tarım uygulamalarında gelinen nokta, bu proje için son derece kıymetli. Doğa bizlere emanet ve arı da bu doğal dengenin en değerli varlıklarından biri. Biz, arının yaşamasını sağlamakla kalmayıp, balı markalaştırmak için de çaba gösteriyoruz. Ayrıca, insanlarımızın yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefliyoruz. Şu anda birliğimiz ilk 20’de, ama sıralamayı ilk 5’e taşımak istiyoruz. Bu çalışmalarla amacımıza ulaşacağız. Biz, hedefleri olan ve iddialı bir şehriyiz; öncü bir şehiriz.” şeklinde konuştu.
72 BİN KOVANA ULAŞILDI, KENTİN ÜRETİM HACMİ GİDEREK ARTIYOR
Gaziantep İl Tarım ve Ormancılık Müdürü Mehmet Karayılan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in göreve gelmesinden bu yana 79’uncu sıradaki Gaziantep İli Arı Yetiştiriciler Birliği’nin şu an için ilk 20 içerisinde yer aldığını belirtti. “Kentte şu anda 72 bin kovana ulaştık ve ciddi miktarda bal elde etmeye başladık. Bu balın türü Zahter balı olup, coğrafi işareti de alındı. Protokol sayesinde arılarımızın beslenmesi daha iyi bir düzeye ulaşacak. Bu desteklerle arıcılığı daha ileri seviyelere taşımayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
KOCA: ARICILIK GAZİANTEP’TE BÜYÜK İVME KAZANDI
Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, Gaziantep’te arıcılığın önemli bir ivme kazandığını belirtirken, “Gaziantep’te arı sütü, polen, propolis, arı ekmeği ve diğer arı ürünlerini üretiyoruz. Bu alanda Gaziantep hızla gelişiyor. Önümüzdeki yıllarda baklavadaki ve fıstıktaki başarı gibi, Gaziantep’in arı ürünleri de hak ettiği seviyeye yükselecektir.” dedi.
Sahaya Hazır İnovasyon Derneği Başkan Yardımcısı Ayam Mustafa ise projenin toplumsal refah seviyesine katkı sağlamayı amaçladığını belirterek, projenin herkese hayırlı olmasını diledi.