Mersin Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile Türkiye Belediyeler Birliği’nin iş birliği çerçevesinde ‘Bugünün Gençleri Geleceğin Meslekleri’ projesi kapsamında DİGEM projesini hayata geçirdi. Bu çerçevede Yenişehir MERCEK içerisinde Dijital Gençlik Merkezi kurulurken, bilişim teknolojileri alanında Temel Bilgisayar Eğitimi de başladı.
45 belediyede kurulan ‘Dijital Gençlik Merkezleri’nin toplu açılışı Ankara’da gerçekleştirildi. Açılışta, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ait Dijital Gençlik Merkezi’nden fotoğraflar paylaşıldı ve tanıtım videosu gösterildi.
Açılışa katılanlar arasında TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Monica Merino Domínguez, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i temsil eden Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Mustafa Berat Yerman da yer aldı. Etkinlikte ayrıca, 45 belediyeden yöneticiler, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve akademisyenler de bulundu.
‘Bugünün Gençleri Geleceğin Meslekleri’ projesinin 4 yıl süreceği duyuruldu.
Dijital Gençlik Merkezi, Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Yenişehir MERCEK’te 18-35 yaş arasındaki bireylerin kullanımına sunuluyor. Gençlerin ‘Endüstri 4.0’ alanında yetkinlik kazanmalarını hedefleyen projeyle, Veri Analizi, Yapay Zeka, Makine Öğrenimi, Dijital Pazarlama, Yazılım, Dijital Tasarım ve E-Ticaret konularında eğitimler düzenlenecek. Belediyenin kurduğu Dijital Gençlik Merkezleri’nin talep edilen ekipman ihtiyaçları Avrupa Birliği tarafından karşılanıyor.
Maya: “Amaç, gençlerin istihdam potansiyellerinin gelişmesi”
MERCEK Mesleki Eğitim Merkezleri Koordinatörü Gül Kadem Maya, projenin amacının dijital çağa uyum sağlamalarını sağlamak ve gençlerin istihdam potansiyellerini artırmak olduğunu belirterek, “Dijital Gençlik Merkezi olarak 15-29 yaş arasındaki gençlere destek sunacağız” dedi.
DİGEM’de verilecek eğitimler hakkında bilgi veren Maya, “Geleceğin meslekleri olarak planladığımız konular arasında veri analizi, veri güvenliği, dijital tasarım, dijital pazarlama, e-ticaret, yazılım, yapay zekâ ve makine öğrenimi bulunuyor. Temel bilgisayar eğitimleriyle başladık ve sonraki aşamada dijital tasarım eğitimlerine geçeceğiz” diye ekledi.
“Kurs kapsamında iş piyasasının ihtiyaçları da gözetildi”
Maya, merkezin modern teknoloji altyapısıyla donatıldığını ve eğitim programlarının iş gücü piyasasının gereksinimlerine göre hazırlandığını vurguladı. Ayrıca, “Kurs sonunda gençler staj imkanları elde edecekler. Çevrimiçi eğitimler aracılığıyla da kursiyerlerimizin bilgilerini geliştirmelerine olanak tanıyacağız. Eğitimi tamamlayan kursiyerlerimize sertifika verilecek ve mentörlük ile staj imkanları sunacağız” dedi.
Kurt: “Öğrencilere bir meslek alanı sağlamayı amaçlıyoruz”
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde Bilgisayar Öğretmeni olarak görev yapan Akcan Ozan Kurt, “Dijital Gençlik Merkezleri Projesi’nde kurslar veriyorum. İlk olarak Temel Bilgisayar Eğitimi ile başladık, ardından E-Ticaret, Dijital Tasarım, Yapay Zeka ve Veri Analizi modüllerine geçeceğiz. Amacımız öğrencilere meslek alanı ve ticaret imkanı sunmak” şeklinde konuştu.
Yılmaz: “Özellikle e-ticaret alanında veri analizi konusunda kendime bir şeyler katmak istedim”
Kursiyerlerden Sinem Yılmaz, Temel Bilgisayar Eğitimi’ni sosyal medya aracılığıyla öğrendiğini belirtti. “Bilgisayar Eğitimi’ne gelme düşüncem hep vardı. Bir aydır katılıyorum ve özellikle e-ticaret alanında veri analizi konusunda kendimi geliştirmek istiyorum” dedi. Ayrıca, özel merkezlerdeki eğitimlerin yüksek maliyetine dikkat çekerek, “Mersin Büyükşehir Belediyesi böyle bir fırsat sunduğu için buraya katıldım” ifadelerini kullandı.
Derslerin kalitesinden memnun kaldığını dile getiren Yılmaz, “Anlamadığımız konular için ek ders saatleri düzenleniyor. Eğitimimiz sınırlı kalmıyor, hocamız evde de ilerlememizi sağlıyor” şeklinde konuştu.