Mersin Büyükşehir Belediyesi ve 6 Şubat Yaşam Derneği, 6 Şubat depremlerinin ikinci yılı dolayısıyla anma etkinliği düzenledi. ‘Sessizce Yürüyor, Acılara Ses Oluyoruz!’ temasıyla gerçekleştirilen etkinlikte, yaşamını yitirenler anısına ‘Sessiz Yürüyüş’ ve ‘Anma Töreni’ yapıldı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile Meral Seçer, yürüyüşe katılarak depremde hayatını kaybedenleri andılar.
Anma etkinliğine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi Semra Dinçer, CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Talat Dinçer, Hasan Ufuk Çakır, Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, CHP Mersin İl Başkanı Koral Ömür, çeşitli siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, oda ve dernek temsilcileri ile Mersin’de yaşayan depremzedeler ve çok sayıda Mersinli katıldı.
Anma programında duygu dolu anlar yaşandı
Adnan Menderes Bulvarı’nda gerçekleştirilen sessiz yürüyüşte, katılımcılar karanfiller, meşaleler ve kokartlarla yürüyüş yaptılar. Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri de arama-kurtarma köpekleriyle katılımcılara eşlik etti. Yürüyüş sırasında vatandaşlar elinde meşale taşırken, bazıları cep telefonlarının ışıklarını yanarak destek verdiler. Sahil şeridindeki ışıklar ise yürüyüş boyunca kapalı tutuldu.
Kortej, Amfi Tiyatro’daki anma alanına ulaştığında, katılımcılar yürüyüş boyunca ellerinde tuttukları karanfilleri murt dalları, defne yaprakları ve mumlarla süslenmiş anma platformuna bıraktı. Ardından 6 Şubat depremleriyle ilgili bir video gösterimi yapıldı.
Başkan Seçer: “Deprem felaketi mevcut iktidar ve yerel yönetimlerin büyük dersler çıkarması gerektiğini gösterdi”
Başkan Seçer, konuşmasına 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden on binlerce yurttaşı anarak başladı. Yaşanan afetin, Türk milletinin zor zamanlarda nasıl kenetleştiğini göstermesinin yanı sıra, devletin bu tür felaketleri iyi yönetemediğini de ortaya koyduğunu ifade etti. Seçer, bu durumun siyasi eleştiriden öte bir değerlendirme yapılmasını gerektirdiğine vurgu yaparak, “Bu felaket, gelecekteki acıların unutulmaması adına, mevcut ve gelecekteki yöneticilerin büyük dersler çıkarması gerektiğini öğretti” dedi.
“Mersinliler ilk andan itibaren depremzedelere kucak açtı”
Seçer, deprem sirayet etmiş iller arasında en yakının Mersin olduğunu ve ilk günden itibaren depremzedelere Mersin halkı tarafından kucak açıldığını belirtti. “O süreç boyunca görev yapan tüm yerel yöneticiler, devlet kurumları ve hepimiz, ‘Bu olağanüstü süreci Mersin’de nasıl yönetiriz’ diye düşündük. Biz üzerimize düşeni yaptık. Bu konuda vicdanen rahatım.” şeklinde konuştu.
“Depremzedeler artık ailemiz”
Seçer, Mersin’de 60 binden fazla depremzede aile yaşadığını ifade ederek, “Onlar bizim hemşehrimiz, artık ailemiz. Şehre gelen depremzedelerin memnuniyetini gördükçe gurur duyuyorum.” dedi.
“Mersin afet bölgesidir, afet sadece deprem değildir”
Seçer, Mersin’in afet riski taşıyan bir bölge olduğunu, bu nedenle çeşitli önlemlerin alınması gerektiğini dile getirerek, yalnızca depremin değil, tsunami, orman yangını, sanayi kaynaklı patlamalar ve sel gibi afetlerin de büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. “Mersin, bir afet bölgesidir. Afet, sadece karada meydana gelen deprem de değildir.” açıklamasında bulundu.
Yaşanan felaketin ardından Mersin’de Afet İşleri Dairesi Başkanlığı’nın kurulduğunu ve çalışmaların hemen başlatıldığını vurgulayan Seçer, “Afet İşleri Dairesi, yapılarımızın zemin emniyeti ve yapı stokumuz hakkında araştırmalara başladı.” ifadesini kullandı.
“Afet bilincini artırma çalışmaları”
Seçer, afet bilincinin artırılması amacıyla eğitimler düzenlediklerini, özellikle çocuklara yönelik deprem eğitimi ve simülasyonlarının Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde gerçekleştirildiğini aktardı. “Okul çağındaki çocuklara deprem sırasında nasıl davranacaklarını öğretiyoruz.” dedi.
“Afet riski taşıyan yapılarımızın dönüşümünü hızlandıracağız”
Seçer, afet riski taşıyan konutların dönüşümünü hızlandırmak için imar değişiklikleri üzerinde çalıştıklarını belirtti. “Mersin Büyükşehir Belediyesi, depremin ardından bu konuda çalışmalarını artırarak devam ettirdi.” diye konuştu.
“Aşırı tedbir, can ve mal kaybını en aza indirebilir”
Seçer, yöneticilerin tedbirli oluşunun can ve mal kaybını en aza indirebileceğine dikkat çekerek, “Biz yasalara uygun binalar yapalım ve vatandaşımızın deprem sırasında nasıl davranacağını bilmisi sağlarsak, can kayıplarını en aza indirebiliriz.” dedi.
“İktidar depremzede vatandaşlar için önlem almalı”
Seçer, iktidara çağrıda bulunarak, deprem bölgesindeki yurttaşların hızlıca normalize olabilmesi için önlemler alınması gerektiğini vurguladı. “Yerel ve merkezi yönetimler üzerine düşeni yapabilirlerse, ülkemiz daha saygın bir yer haline gelecektir.” şeklinde konuştu.
Konuşmasının sonunda Seçer, 6 Şubat depremlerinin acısını bir kez daha paylaştığını, hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek, bu tür felaketlerin bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.
Şanlıalp: “Başkanımıza minnettarım”
6 Şubat Yaşam Derneği Başkanı Dr. Çiğdem Şanlıalp, konuşmasına depremlerde hayatını kaybedenleri anarak başladı. Önceki dönemlerde yaşanan birlik duygusunun önemine dikkat çekti ve “O günleri unutmayacağız. Çünkü sevgi iyileştirir, yaşam birleştirir.” dedi.
Etkinlik sona erdiğinde, depremzede olarak Mersin’e gelen 9 yaşındaki Asya Yamanel, Başkan Seçer’e karanfil vererek duygusal anların yaşanmasını sağladı. Anma programı, dayanışma ve birlik mesajlarıyla noktalandı.
“Hayatını kaybedenler için dualar okundu”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı, Mersin Akbelen Mezarlığı ve Tarsus Şehir Mezarlığı’nda 6 Şubat depremlerinde yaşamını yitirenler için Kur’an-ı Kerim okuttu.