Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Örnek Proje
Mersin Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir kent anlayışı çerçevesinde yürüttüğü projelerle dikkat çekiyor. Geri dönüşüm uygulamalarını yaygınlaştırarak yerel yönetimde örnek bir belediyecilik anlayışını benimseyen belediye, Tarımsal Hizmetler Dairesi bünyesindeki Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi’nde önemli bir adım attı. Geçtiğimiz aylarda kompost teknolojisi kullanarak can dostlar için mama üretmeye başladılar.
Gıda İstisnası ile Mama Üretimi
Büyükşehir Belediyesi ekipleri, hastaneler, okullar, restoranlar ve üniversiteler gibi çeşitli kuruluşlardan gelen fazla yemekleri kompost teknolojisi ile işleyerek mamaya dönüştürüyor. Havaların soğumasıyla birlikte artan yiyecek ihtiyacını bu projeyle karşılamayı amaçlayan ekipler, zengin içerikli mamalar üretmekte. Mineral, enzim ve vitamin açısından zengin olan bu mamalar, sokak hayvanları tarafından keyifle tüketiliyor. Gıda israfının giderek artan bir sorun haline geldiği günümüzde, bu proje hem sıfır atık hedefini destekliyor hem de sürdürülebilirliğin yaygınlaştırılmasına katkıda bulunuyor.
Veteriner Hekim Benli’den Açıklamalar
Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nden Veteriner Hekim Ömer Benli, restoranlar, özel okullar ve resmi kurumlar ile iş birliği yaparak yemek atıklarını değerlendirerek mamaya dönüştürdüklerini belirtti. Benli, “Günlük yaklaşık 2 ton yemek artığı topluyoruz. Bu atıklardan bir tonunu, mama üretim ünitemizde işleyerek 400 ile 600 kilogramını can dostlarımız için mamaya dönüştürüyoruz” dedi.
Üretim Süreci
Yemek artıklarının mamaya dönüşüm sürecini detaylandıran Benli, öncelikle büyük yemek artıkları için kırıcı makine kullandıklarını, ardından kompost makinesinde işlemi gerçekleştirdiklerini ifade etti. Yemeğin içeriğine göre 12 ile 18 saatlik bir işlem sürecinin ardından peletleme aşamasına geçtiğini ekledi. “Eğer günlük tüketim içinse hemen dostlarımıza veriliyor; aksi takdirde, kurutma makinesinden geçiriliyor ve fırınlama işlemi yapıyoruz” şeklinde sözlerine devam etti.
Besin Değeri ve İş Birliği Çağrısı
Gelen yemek artıklarının, can dostların besin ihtiyaçlarına uygun şekilde yağ ve protein değerlerine ayrılarak kompost makinelerinde işlendiğini kaydeden Benli, hayvanların bu mamaları büyük bir iştahla tükettiklerini sözlerine ekledi. Ayrıca, can dostları yalnız bırakmamak için diğer kurumlarla iş birliğine çağrıda bulundu.