1. Haberler
  2. BELEDİYE HABERLERİ
  3. Akdeniz İnovasyonu için Güçlü Bir Adım Atıldı

Akdeniz İnovasyonu için Güçlü Bir Adım Atıldı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Bugün 09:08

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi ev sahipliğinde ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün ulusal odak noktası olduğu BlueMissionMed Türkiye, Akdeniz HUB’ı çerçevesinde ‘HUBs4Innovation: Türkiye’de Akdeniz Havzası İnovasyon Ekosistemini Destekleme ve Güçlendirme Çalıştayı’ düzenledi. Çalıştaya Büyükşehir Belediyesi’nin bürokratlarının yanı sıra, alanında uzman akademisyenler, kamu ve özel sektör temsilcileri ile projenin paydaşları katılım gösterdi.

Çalıştay, Akdeniz’deki ve sulardaki kirliliğin önlenmesi ve giderilmesine katkıda bulunabilecek tüm paydaşları güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu doğrultuda, deniz kirliliği ile mücadelede yenilikçi çözümlerin tartışılmasının yanı sıra, paydaşlar arasında bir ağ oluşturma ve çözümlerin hayata geçirilmesi konusunda karar alıcılarla iletişim geliştirilmesi hedefleniyor.

Çalıştay 3 Farklı Oturumda Gerçekleştirildi

Günün açılış konuşmalarıyla başlayan program, toplamda üç oturumda ele alındı. İlk oturumda ‘Çözümlerin Uygulaması Üzerine Politika Yapıcılar ile Diyalog’ başlığı çerçevesinde, akademisyenler ve bölge temsilcileri tarafından okyanus ve su kaynaklarının restorasyonu konusundaki tehditler masaya yatırıldı. İkinci oturum ise ‘Kirliliğin Önlenmesi ve Ortadan Kaldırılmasına Yönelik Ulusal ve Uluslararası Akdeniz Uygulamaları’ başlığı altında düzenlendi. Bu oturumda Akdeniz’de kirliliği tehdit eden unsurların tespit edilmesi ve ekolojik dengeyi tehdit eden kaynaklarla mücadele için çözüm önerileri üzerinde duruldu. Kapanış oturumunda ise, ilk iki oturumda elde edilen bilgilerin genel bir değerlendirmesi gerçekleştirildi.

Alp: “Daha Yeşil Bir Gelecek İçin Çalışmalarımızı Sürdürüyoruz”

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Arda Alp, Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde böyle bir çalıştayın düzenlenmesinin kendisi için mutluluk verici olduğunu belirtti. Alp, Daire’nin ‘Daha Yeşil Bir Gelecek’ anlayışıyla yürüttüğü çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Dairemiz, atıkların çevreye zarar vermeden en güvenli şekilde bertaraf edilmesine, yenilenebilir enerjiye geçişe ve vatandaşlarımıza, özellikle çocuklara çevre bilincini aşılamaya yönelik bir dizi faaliyet yürütmektedir. Cumhuriyetimizin 100. yılında çocuklara sunulan Türkiye’deki ilk iklim ve çevre temalı merkezimizde, şimdiye kadar binlerce çocuk misafir edilmiştir. Merkezimizde 119 interaktif düzenek, Türkiye’nin en yüksek kapasiteli planetaryumu ve gözlemevi bulunmaktadır. Merkezimiz, çoğunluğu çocuklardan oluşan 115 bin kişiye çevre bilinci aşılamıştır.”

Mersin’deki iyi uygulama örneklerini uluslararası düzeyde tanıtmak ve dünyanın farklı şehirlerinde uygulanan projelerin benzerlerini hayata geçirmek istediklerini vurgulayan Alp, “2024 yılında Avrupa Birliği Horizon programının REMEDIES konsorsiyumu ikinci açık çağrısını hazırladığımız “Plastiksiz Mersin sahilleri için birleşiyoruz” projemizle hibe almaya hak kazandık. Denizlerdeki mikroplastiklerin önlenmesi için farkındalık yaratacak projemiz çerçevesinde, yerinde uygulamalara başladık.” diyerek çalışmalar hakkında bilgi verdi. Alp, katılımcılara katkı sunan herkese teşekkür etti.

Yücel, Oturumlar Hakkında Bilgi Verdi

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve HUB Temsilcisi Mustafa Yücel, Mersin’deki bu tür etkinliklerin düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yücel, ilk oturumda projenin genel amacı üzerinde, ikinci oturumda ise uluslararası konuşmacıların katkılarıyla bilgi verildiğini belirtti.

Polat: “Çalışma Taslağımız 8 Ana Başlık İçeriyor”

Projenin temsilcilerinden Dr. Merve Polat, Ufuk Avrupa programı ve bu kapsamda gerçekleşecek çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi sundu. Polat, 2025 yılında proje çalışma taslağının okyanus ve su kaynakları restorasyonu, sürdürülebilir okyanus yönetimi uygulamaları, nehirden okyanusa geçiş ve deniz atıkları ile çöplerinin ele alınması gibi 8 ana başlıktan oluşacağını ifade etti. Bu programın 2027 yılına kadar devam edeceğini belirten Polat, “Misyon özelinde her yıl bir çalışma programı yayınlanıyor ve bu programa herkes iştirak edebiliyor.” dedi.

Çalıştayın sona ermesinin ardından, Türkiye’nin en büyük kapasiteli ve perde çapına sahip planetaryumunda film gösterimi gerçekleştirildi. Katılımcılar, Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni gezerek, interaktif deney düzenekleri ve simülasyon alanlarının her yaş grubuna hitap ettiğini belirtip merkezin konuyla ilgili farkındalık yarattığını dile getirdiler.

Akdeniz İnovasyonu için Güçlü Bir Adım Atıldı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dijital ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin