Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Şair Ahmed Arif’in ölüm yıldönümü dolayısıyla düzenlenen sergi açılışına katıldı. Açılışta, 33 kurşun katliamının Kürtler tarihinde büyük bir trajedi olduğuna dikkat çekildi.
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Dayanışma Vakfı (DİTAV) ile işbirliği içerisinde Şair Ahmed Arif’in 34. ölüm yıldönümü anısına sergi düzenledi. DİTAV’da, sanatçı Mehmet Latif Sağlam’ın “Ahmed Arif’in 34. Yılında 33 Kurşun için Bir Mahkeme-i Kübra” başlıklı heykel sergisinin açılışına, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, ilçe belediye eş başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Etkinlikte ev sahipliği yapan yazar Şeyhmus Diken, serginin 21 yıl önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde sergilendiğini hatırlatarak, şimdi yeniden Diyarbakır halkıyla buluştuğunu ifade etti. Diken, Ahmed Arif’in şiirlerini Talat İnançı’nın 25 yıl boyunca çalışarak Kürtçeye çevirdiğini ve bu çalışmaların yakında yayınlanacağını belirtti. Sanatçı M. Latif Sağlam ise 33 kurşunun bu coğrafyada yaşanan en önemli olaylardan biri olduğunu vurguladı.
Eş Başkan Bucak: Şiirlerini okuyanlar ölmedi diye düşünüyor
Açılışta konuşan Eş Başkan Serra Bucak, çocukken evlerinde “Ahmed Arif Siverekli mi Diyarbakırlı mı?” tartışması yaşandığını anımsatarak, “Ben uzun yıllar Siverekli olarak bilirdim. Böyle kabul ettim, sonra anladım ki Ahmed Arif, Siverekli, Diyarbakırlı, Vanlı, Özalp’li, Türkiyeli, herkesin.” sözlerini dile getirdi. Bucak, “Ahmed Arif öldükten sonra bile ölmedi diye düşünüyordum. Şimdi ki nesil de onu okuyorsa ölmedi diye düşünüyor. Tıpkı bir Ahmet Kaya gibi.” ifadelerini kullandı.
‘Her nesil onları bir biçimde yakalıyor’
Eş Başkan Bucak, “Kimi sanatçılar, şairler, edebiyatçılar o kadar zamansız işler yapıp, zamansız sözler söylüyorlar ki aslında hiç toprağa düşmüyorlar. Çünkü her nesil onları bir biçimde yakalıyor.” diyerek bu önemli etkiye vurgu yaptı.
‘33 Kurşun şiiri bir daha yazılmasın’
Eş Başkan Bucak, 33 Kurşun’un Kürtler tarihinde çok büyük bir trajedi olduğunu ifade etti ve şu sözlerle devam etti: “1943 yılında gerçekleşmiş bu trajediye dair tek tek dövüşte yenilmediler diyen Ahmed Arif, aslında Roboski’yi de görmüştü. Elbette temennim odur ki 33 Kurşun şiiri bir daha yazılmasın. Roboskiler bir daha olmasın. Bu toprakların hak ettiği barış, özgürlük ve umut geri gelsin.” dedi.
Eş Başkan Hatun: Ahmed Arif sadece hüzün şiirleri yazmamış
Eş Başkan Doğan Hatun, sergide emeği geçenlere teşekkür ederek, “Gerçekten şiir okuduğunuz zaman ben de sizin kadar coşkulu oldum. 33 Kurşun sergisi de bizi duygulandırdı. Bununla birlikte sorumluluğumuz da kat kat arttı. Ahmed Arif sadece hüzün şiirleri yazmamış, aynı zamanda topluma pek çok coşkulu, kutsal eserler de sunmuştur.” şeklinde konuştu. Hatun, serginin kısa sürede, yıllarca üzerinde çalışılmış gibi bir şey ortaya koyduğunu belirtti.