Mersin Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı renginde, ‘3. Mersin Yaşar Kemal Sanat Günleri Final Programı’ etkinliğini düzenledi. Bu etkinlik, Mersin’e Değer Katanlar Kurulu (MEDEKA), Yaşar Kemal Vakfı, Edebiyat Gönüllüleri ve Antik Sahaf Kitabevi iş birliği ile gerçekleştirildi. Yenişehir Belediyesi Akademi Merkezi Konferans Salonu’nda bir araya gelen edebiyat severler, birçok lise öğrencisi ile öğretmenleri de etkinliğe katıldı. “Gençlerle Hüyük’teki Nar Ağacına Yolculuk” teması altında; tarımda makineleşme ve Çukurova’daki işçilerin yaşadığı zorluklar ile doğanın yok olma süreci ele alındı. Önceki aylarda başlatılan program kapsamında öğrencilerin yaratıcı okuma, deneme, kitap kapağı hazırlama ve resim gibi çeşitli atölye çalışmaları sergilendi.
Program, gençlerin hazırladığı kitap kapakları ve resimlerin bulunduğu ‘Renkleri ve Sesleriyle Çukurova’ sergisinin açılışı ile başladı. Ardından, Yaşar Kemal’in hayatını anlatan bir belgeselin gösterimi yapıldı. Etkinlikte öğrencilerin romandan sahneleri canlandırdığı drama ve müzik dinletisi yer aldı. Bunun yanı sıra, öğrencilerin roman üzerine yaptıkları değerlendirmeler kısa videolar halinde izlendi. Etkinlik, katılımcılara sertifikalarının verilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Özdülger: “Kentimizin kültür ve sanat politikalarına yön veren çalışmalarımız devam edecek”
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger, etkinlikte gençlerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Yaşar Kemal’in Türk edebiyatındaki derin etkisini vurguladı. Özellikle eserlerinde toplumun yaralarına değinmesinin, yazarın yazım yeteneğini güçlendirdiğini belirten Özdülger, “Böyle kıymetli bir ustanın ismine yakışan bir sanat etkinliği düzenlemekten dolayı Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak son derece mutluyuz. Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer önderliğinde, kentimizin kültür politikasını katılımcı bir şekilde şekillendirecek, şehrimizin gelişimine katkıda bulunan değerli MEDEKA kurulu üyelerimizle beraber çalışmalara devam edeceğiz.” ifade etti.
Delioğlu: “Gençlerin, edebiyat dünyasını daha yakından tanımalarını istiyoruz”
MEDEKA Kurulu Üyesi ve Mezitli Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Mithat Delioğlu, etkinlikte gençlerin emeğinin önemine dikkat çekti. Delioğlu, bu tür etkinliklerin, gençlerin edebiyat dünyasını daha yakından tanımaları için hayati bir rol oynadığını vurguladı. “Öğrencilerimizin edebiyatımızın ustalarını tanımalarını istiyoruz. Bu çerçevede etkinlikler düzenliyoruz. İlk olarak ‘Yılanı Öldürseler’ romanını okuyan öğrencilerimiz, ardından resimler, kısa videolar ve denemeler hazırladı. İkinci olarak ‘Binboğalar Efsanesi’ üzerinde çalıştılar ve bu yıl Hüyük’teki Nar Ağacı konusunu ele aldılar.” dedi.
Delioğlu, etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, “Öğrencilerimizin gayretleri ve hayalleri, projeyi başarıya ulaştıran en önemli unsurlar. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, gençlerimizin yanında durmaya ve onları desteklemek için tüm gücümüzle çalışacağız.” diye ekledi.
Gençler, etkinliği oldukça bilgilendirici ve faydalı buldu
Öğrencilerden Emirhan Koşak, etkinliği bilgilendirici bulduğunu aktararak, “Etkinlik benim için güzeldi. İlgim olmayan konularda bile daha fazla merak uyandırdı. Arkadaşlarımızın sunumları da çok etkileyiciydi.” dedi.
Etkinliği olumlu bulan bir başka öğrenci Lütfiye Eylül Bor, “Okulumuzda ilk defa böyle bir etkinlik yapılıyor. Edebiyat dünyasıyla Yaşar Kemal aracılığıyla tanışmamız, bizler için önemli. Günümüz yazarları ise edebiyatımıza yeterince katkı sağlayamıyor.” şeklinde görüş belirtti.
Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.